Hortobágy menti húsmarhatartók

Szolgáltató szövetkezeteMegelőző vakcinázás a kéknyelvre fogékony állatfajoknál
2015. március 17. 12:00

A kéknyelv betegség terjedésének megelőzése érdekében az országos főállatorvos kötelező vakcinázást rendel el. A kötelező védekezés állami költségre történik és a jövőben esetlegesen kitörő járvány körüli 20 km-es körzetben kell majd végrehajtani.

A kitörések körüli, mintegy 150 km sugarú körben az állattartók állami támogatás mellett önkéntesen vakcinázhatják állataikat.

2014. október 14-én a NÉBIH Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatósága Csongrád megye déli részén, két helyszínen, a kéknyelv-betegség (BTV-4 szerotípus) kitörését erősítette meg. Tavaly december elejéig összesen 77 állattartó telepen mutatták ki a betegség jelenlétét. Azóta úgynevezett vektormentes periódus van, vagyis a vírust terjesztő törpeszúnyogok inaktívak, így a járvány jelenleg nem terjed.

Tavasztól a vírust terjesztő törpeszúnyogok aktivizálódhatnak. Ezért a betegség további terjedésének megakadályozása érdekében az országos főállatorvos a jövőbeli esetleges új kitörések körüli 20 km sugarú körben elhelyezkedő (megfigyelési zárlat alatti) gazdaságokban elrendeli a fogékony állatfajok egyedeinek állami költségre történő, kötelező vakcinázását. A 20 km-en kívüli, de még korlátozás alatt álló területeken (a kitörések körüli mintegy 150 km sugarú körben) az állattartók állami támogatás mellett önkéntes vakcinázást folytathatnak. Azokon a területeken azonban, amelyek nem állnak a kéknyelv betegség miatt korlátozás alatt, az állatok vakcinázása tilos!

A vírust terjesztő törpeszúnyogok állományainak csapdázásos vizsgálata, illetve az állatállományok fertőzöttségének felmérésére irányuló monitoring program folyamatosan zajlik.

(FM Sajtóiroda)